top of page

Meet Cyprus

Capital:

Nicosia (Lefkosia, Lefkoşa)

Official language:

Greek,

Turkish

Population:

788,457 

Currency

Euro ()

Τοποθεσία

Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων, της Ευρώπης Ασίας, Αφρικής. Βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνιά της Μεσογείου, 75 χιλιόμετρα νότια της Τουρκίας, 90 δυτικά της Συρίας, 380 ανατολικά της Ελλάδας.  Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου μετά τη Σικελία και Σαρδηνία.  ΄Εχει έκταση 9251 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  Τα τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το 35% της εκτάσεώς της.  Το 3% καταλαμβάνουν οι βρεττανικές βάσεις.

Σύντομη Ιστορία

 

΄Εχει μια πολύ αρχαία ιστορία.  Το μέγεθός της δε συγκρίνεται με την πολύ μεγάλη ιστορία της.   Η στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων, όπως επίσης ο χαλκός και η ξυλεία που διαθέτει την έχουν τοποθετήσει στο επίκεντρο της προσοχής  των κατά καιρούς ισχυρών που την είχαν υπό την κατοχή τους.

 

Πρώτα ευρήματα πολιτισμού ανάγονται στην 9η χιλιετηρίδα π.χ. Το 1200 π.χ. σημάδεψε το σημερινό χαρακτήρα της.  Η άφιξη των Μυκηναίων και Αχαιών που ίδρυσαν τις πρώτες πόλεις και βασίλεια, έφεραν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Ο χριστιανισμός εισήχθη  τον πρώτο μ.χ.  αιώνα από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρβάνα, ιδρυτές της Εκκλησίας της Κύπρου.

Το σημερινό πολιτικό σύστημα

Η Κυπριακή Δημοκρατία εγκαθιδρύθηκε το 1960.  Με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου η Κύπρος για πρώτη φορά στην Ιστορίας της γίνεται ανεξάρτητη δημοκρατία στις 16 Αυγούστου 1960.  ΄Εγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Κοινοπολιτείας και του κινήματος των αδεσμεύτων.

Με βάση το σύνταγμα, το πολίτευμα της είναι Προεδρική Δημοκρατία με 50 Βουλευτές.  Εκλογές γίνονται κάθε  5 χρόνια για τον Πρόεδρο και τους Βουλευτές.  Λειτουργούν  4 κύρια πολιτικά κόμματα το ΑΚΕΛ, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Θρησκεία

 

Η βασική θρησκεία είναι  ο ορθόδοξος χριστιανισμός όπου το 78% πιστεύει.  Το 18% είναι μουσουλμάνοι και το 4% καθολικοί, Αρμένιοι κτλ.

Οι Εθνικές και θρησκευτικές αργίες είναι το Πάσχα , τα Χριστούγεννα, η 25 Μαρτίου, η Πρώτη Απριλίου, η 1η Οκτωβρίου.

Μια σημαντική εκδήλωση λατρείας είναι η σύναξη όλων των πολιτών στις εκκλησίας για να γιορτάσουν το Πάσχα και τα Χριστούγεννα και η 40ήμερη νηστεία πριν τα Χριστούγεννα και η 50ήμερη πριν το Πάσχα.

Οι Κύπριοι θρησκεύουν πολύ και αυτό φαίνεται και από τις αμέτρητες εκκλησίες που  λειτουργούν σε κάθε γειτονιά, τα πολλά μοναστήρια και τα τζαμιά.  Οι αρχαιολογικές ανασκαφές πιστοποιούν την ισχυρή πίστη των Κυπρίων ακόμα και πριν τον Χριστιανισμό.  Κατά την Βυζαντινή περίοδο άνθισε πολύ ο χριστιανισμός με εκκλησίες – κοσμήματα με τοιχογραφίες, ψηφιδωτά κτλ.  Ο  Μωαμεθανισμός εισήχθη στην Κύπρο το 1570 όταν κατελήφθη η Κύπρος από τους Μωαμεθανούς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ επέλεξε 9 εκκλησίες της Κύπρου στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για τις αξιοσημείωτες εικόνες, αγιογραφίες, αρχιτεκτονική κτλ.

Οικογενειακές σχέσεις

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια η Κυπριακή κοινωνία πέρασε από δραστικές μεταβολές από μια βασικά ομοιογενή κοινωνία σε μια πολιτισμική κοινωνία ως αποτέλεσμα των χιλιάδων ξένων εργατών μεταναστών από τη Σρι Λάνκα, Θαϊλάνδη, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία.  Περίπου  100,000 νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες το 10% του πληθυσμού,  κυρίως εργάζονται ως χειρονάκτες στη γεωργία, στα ξενοδοχεία, στα σπίτια ως οικιακοί βοηθοί.  Ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και την κατάληψη του 32% του εδάφους της Κύπρου, άλλοι 100,000 περίπου ζουν στο κατεχόμενο μέρος και προέρχονται βασικά από την Τουρκία.

Οι πιο πάνω αλλαγές έφεραν σοβαρές αλλαγές στην ισχυρή κυπριακή οικογένεια.  Ο αριθμός των γάμων μεταξύ Κυπρίων και μεταναστών έφτασε το 20% και μια νέα πολιτισμική κοινωνία αναπτύσσεται.  Ο αριθμός των διαζυγίων αυξάνεται πολύ.  Η ισχυρή κυπριακή οικογένεια αποδυναμώνεται.  Σήμερα παιδιά έχουν αδέλφια που άλλο γονέα, δεν μιλούν την ίδια γλώσσα.  Οικιακές βοηθοί μιλούν στα παιδιά τη γλώσσα τους.

 

Η θέση έναντι των γυναικών

Κατά την τελευταία εικοσαετία η θέση των πολιτών απέναντι στη γυναίκα έχει αλλάξει πάρα πολύ.  Ενώ πριν στις αγροτικές κυρίως κοινότητες πολλές γυναίκες δεν τελείωνα το δημοτικό σχολείο, σήμερα  υπάρχει πλήρης ισότητα των δύο φύλων, σε όλους τους τομείς, στη διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ως αποτέλεσμα της ισότητας των δύο φύλων και την οικονομική, πολιτιστική και πολιτική απελευθέρωση έχουμε πολλά διαζύγια.  Σ’ αυτό βέβαια συμβάλλει και η μεταβολή της κοινωνίας σε πολιτισμική.

Οι μεταβολές έχουν αυξήσει τον αριθμό των μονογονικών οικογενειών αφού πολλοί διαζευγμένοι δεν ξαναπατρεύονται.

Ανεκτικότητα έναντι άλλων ομάδων.

Η κάθοδος χιλιάδων μεταναστών τα τελευταία 20 χρόνια έφερε πολλές κοινωνικές αλλαγές.  Υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των Κυπρίων για τους πολλούς μετανάστες και τις ραγδαίες αλλαγές που γίνονται στον κοινωνικό ιστό.  Οι Κύπριοι άρχισαν να αποδέχονται τους μετανάστες αφού γνωρίζουν ότι η είσοδος στην Ευρωπαϊκή οικογένεια ανοίγει τις πόρτες για πολλές εθνικότητες.  Οι μετανάστες προστατεύονται από τον νόμο και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Κυπρίους. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση και διάλογος είναι γεγονός και ενδυναμώνεται σιγά- σιγά.

Κοινωνική συμπεριφορά

Οι Κύπριοι φημίζονται για την φιλοξενία τους και χαίρονται να προσκαλούν φίλους για φιλοξενία.  Στα προηγούμενα χρόνια τα γεύματα γίνονταν στα σπίτια των Κυπρίων αλλά σήμερα προτιμούνται εστιατόρια ή ξενοδοχεία.

Στη ψυχαγωγία φαίνεται ότι οι Κύπριοι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο.  Είναι εργασιομανείς  και επιθυμούν να εργαστούν τον ελεύθερο τους χρόνο για να αποκτήσουν οικονομική άνεση για κτίσιμο του δικού τους σπιτιού και την αγορά αυτοκινήτου.

Ευχαριστίες οι Κύπριοι εκδηλώνουν με διάφορους τρόπους, όπως είναι επισκέψεις στα σπίτια, τηλεφωνικές επαφές, ανταλλαγές καρτών ή επιστολών.

Προκαταλήψεις, ενδυμασία,  κτλ.

 

Υπάρχουν ορισμένες προκαταλήψεις που είναι βαθιά ριζωμένες στο λαό, όπως για παράδειγμα η Τρίτη και 13 του μηνός όπου δεν αρχίζει  καμιά σοβαρή εργασία, ή να συναρμολογήσει  μια συμφωνία κτλ.  Αν μαύρες γάτος διασταυρώσει το δρόμο θεωρείται  κακό σημάδι γιατί μπορεί να συμβεί κάτι κακό.  Επίσης αρκετοί προσπαθούν να εξηγήσουν τα όνειρα ως μήνυμα  καλού ή κακού.

Η παραδοσιακή ενδυμασία δεν χρησιμοποιείται σήμερα σχεδόν καθόλου.  Μόνο ελάχιστοι στις αγροτικές περιοχές χρησιμοποιούν παραδοσιακή στολή.

Τυπικά εθνικά χαρακτηριστικά.

 

Οι Κύπριοι είναι ευαίσθητοι και φιλόξενοι.  Είναι αδιανόητο να συναντήσει κάποιον, φίλο ή άλλο και να μη προσπαθήσει να τον βοηθήσει, εξυπηρετήσει, φιλοξενήσει.  Αν χρειάζεται οικονομική βοήθεια και πράγματι το άτομο έχει ανάγκη, η ανταπόκριση είναι φανταστική.  Οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί συλλέγουν μεγάλα ποσά από εράνους για ασθενέστερες ομάδες ή άτομα όπως είναι οι ανάπηροι.

Η περιέργεια και το κουτσομπολιό ανθούν στην Κύπρο, ένα μικρό κράτος.  Συζητούν και σχολιάζουν τα πάντα και τους πάντες και διακατέχονται κυρίως στις αγροτικές περιοχές από ζηλοφθονία για τους γείτονες που πιθανόν να πέτυχαν καλύτερης τύχης.

Το κουτσομπολιό ανθεί κυρίως στις αγροτικές περιοχές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων εμπιστεύεται τους άλλους εύκολα.  Οι λίγοι αμφισβητούν τα κίνητρα κάποιου και προσπαθούν να βρουν άλλα κίνητρα από τα πραγματικά.

 

Οι τέχνες

 

Οι εικαστικές τέχνες αλλά και όλες οι τέχνες ανθούν στην Κύπρο.  Από τη αρχή του 20ου αιώνα οι Κύπριοι ζωγράφοι  ζωγραφίζουν σκηνές από την αγροτική ζωή και τοπία.  Σημαντική συλλογή βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Πολλοί καλλιτέχνες ζωγράφοι και γλύπτες παρουσιάστηκαν τον 20ο αιώνα και έκθεσαν τα έργα τους σε σημαντικές εκθέσεις.  Οι κυριότεροι είναι ο Διαμαντής, Χριστόφορος Σάββα, Κούλλης, Κάσιαλος, Κάνθος, Κισσονέργης, Σκοτεινός, Οικονόμου.

Οι Κύπριοι έχουν την αισθητική της τέχνης από τα παλιά χρόνια.  Αυτό διοχετεύτηκε από γενιά σε γενιά και δείχνει από τα χρόνια της ελληνιστικής παρουσίας στην Κύπρο.

Οι βοσκοί και γεωργοί θα επεξεργαστούν τα δικά τους εργαλεία το φλάουτο, το δοχείο για τις ελιές και το ψωμί, και θα τα διακοσμήσουν με χειροτεχνήματα.

Η κεραμική είναι πολύ διαδεδομένη και παρουσιάζεται περίτρανα με τις «κούζες» τα πιθάρια, τα πιάτα με διακοσμήσεις που υπήρχαν σε κάθε σπίτι. Η ξυλογλυπτική που χρονολογείται από την Βυζαντινή περίοδο είναι επίσης πολύ ανεπτυγμένη.  Το ίδιο ισχύει για την επεξεργασία του ασημιού, του χρυσού και του ορείχαλκου.

Θρησκεία, εκκλησία, μοναστήρια

 

Οι Κύπριοι θρησκεύουν πολύ όπως φαίνεται και από τα πολλά μοναστήρια και εκκλησίες ιδιαίτερα αυτών που αφιερώνονται στην Παναγία.  Επίσης τα πολλά θρησκευτικά φεστιβάλς δείχνουν την θρησκευτικότητα.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν τη βαθιά πίστη των κατοίκων από τα προχριστιανικά χρόνια, ενώ η Βυζαντινή Κύπρος και οι προχριστιανικοί χρόνοι παρουσιάζουν την μετάβαση από τους Θεούς και την Αφροδίτη στον Χριστό και την Παναγία.  Τα μοναστήρια του Μαχαιρά, Σταυροβουνίου και Αγίου Νεοφύτου είναι μερικά από τα πολλά που βρίσκονται στην Κύπρο.  Βρίσκονται σε υψώματα με εξαιρετική θέα και συχνά κρυμμένα σε ολοπράσινες περιοχές.  Πολλές φημισμένες εκκλησίες με τοιχογραφίες που άντεξαν στο χρόνο και τους κατακτητές.

Γυναικείες χειροτεχνίες

 

Είναι σημαντική λαϊκή τέχνη.  Η μεταξουργία και η επεξεργασία μεταξιού και η κατασκευή μεταξωτών με τις υφαντικές μηχανές ήταν σημαντική δεξιότητα στα χέρια της Κυπρίας, που επεξεργαζόταν το κουκούλι.  Τα φημισμένα μεταξωτά, λινά με ιταρέδες, τα έγχρωμα  χειροτεχνήματα ήταν πολύ διαδεδομένα.

Το πιο φημισμένο γυναικείο χειροτέχνημα ήταν το Λευκαρίτικο κέντημα.  Σήμερα πρώτη ύλη είναι εισαγόμενο λινό.  Η τεχνική είναι μοναδική και σήμερα μόνο λίγες γυναίκες από τα Λεύκαρα γνωρίζουν το παραδοσιακό Λευκαρίτικο.  Χρησιμοποιούνται γεωμετρικά χαρακτηριστικά με οριζόντιες και κάθετες γραμμές.

Οι Βενετσιάνοι έδωσαν σημασία στο κέντημα και σήμερα οι ίδιες τεχνικές, μοτίβα, υλικά, φανερώνουν την μεταφορά από γενιά σε γενιά της τέχνης.

Τα Φιτιώτικα κεντητά του αργαλειού είναι θαυμάσιο δείγμα χειροτεχνίας.  Στο χωριό Φοίτη στην Πάφο διατηρείται το φιτιώτικο.

Πολιτιστικά γεγονότα

Πολλά πολιτιστικά γεγονότα διατηρούνται στην Κύπρο σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.  Πολλά φεστιβάλς οργανώνονται από την εκκλησία σε επετειακές ημερομηνίες.  Οι Κύπριοι γενικά εκδηλώνουν την κοινωνικότητά τους,  στην αγάπη για ζωή με πολλές εκδηλώσεις.

΄Ενα σημαντικό φεστιβάλ που οργανώνεται κάθε χρόνο, αρχές  Σεπτεμβρίου, είναι η Γιορτή του Κρασιού.

Δίνεται άφθονο κρασί δωρεάν και οργανώνονται συναυλίες, εκθέσεις, χορευτικές εκδηλώσεις κτλ. Πολλοί Κύπριοι και ξένοι συμμετέχουν στη γιορτή.

Το Καρναβάλι επίσης οργανώνεται στη Λεμεσό και τελευταία επίσης στην Πάφο όπου οι άνθρωποι ντύνονται  με ειδικά κοστούμια. Οργανώνονται διαγωνισμοί μεταξύ των διαφόρων ομάδων, νυχτερινά χορευτικά πάρτυ, παρελάσεις κτλ.

Τον Μάϊο κάθε πόλη οργανώνει τα Ανθεστήρια, γιορτή των λουλουδιών, με παρελάσεις και διαγωνισμούς.

 

Συνήθειες και τρόπος ζωής.

Οι Κύπριοι είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν και συντηρούν τις συνήθειές των προγόνων τους. Το φεστιβάλ του  φωτός γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια στην Κύπρο.  ΄Οταν τελειώσει η λειτουργία, οι πολίτες παίρνουν το αγίασμα μέσα σε ειδικά δοχεία.  Παίρνουν επίσης το ΄Αγιο Φως και το τοποθετούν σε διάφορα σημεία του σπιτιού τους.  Κάθε δωμάτιο έχει το αναμμένο κερί με το ΄Αγιο Φώς, όπου η φλόγα συμβολίζει την αγάπη, την ειρήνη.  Το αγίασμα χρησιμοποιείται μετά για ράντισμα των κήπων, των αμπελώνων κτλ. Οι οικοκυρές ετοιμάζουν τους λουκουμάδες.  Η συνήθεια είναι να πετούν τον πρώτο λουκουμά στην οροφή του σπιτιού για τους καλικάντζαρους και για να διώξουν μακριά  τα κακά πνεύματα.

Το Πάσχα οργανώνεται στην Κύπρο όπως και στην Ελλάδα με λαμπρότητα.  Την Μεγάλη Παρασκευή ο Επιτάφιος μεταφέρεται στις γειτονιές της κάθε εκκλησίας.  Το απόγευμα οι νεαρές Κυπρίες με πανέρια γεμάτα λουλούδια στολίζουν τους Επιτάφιους.  Κάθε πιστός θα σκύψει και θα περάσει κάτω από τον Επιτάφιο.  Το εικονοστάσι στολίζεται στα μαύρα που συμβολίζουν την Σταύρωση του Ιησού.  Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όλοι οι πιστοί βρίσκονται στην εκκλησία για τον «Καλό Λόγο» και το «Χριστός Ανέστη εκ Νεκρών». Στον περίβολο κάθε εκκλησίας ανάβουν οι Λαμπρατζιές, όπου σωροί από ξύλα που συλλέγονται από τους νεαρούς καίγονται μαζί με τον Ιούδα.

Το πρωί  της Κυριακής οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τις φλαούνες.

Την Πεντηκοστή γιορτή του Κατακλυσμού, που έχει σύνδεση με τους γιορτασμούς για την Αφροδίτη που γεννήθηκε από τη θάλασσα, οργανώνονται εκθέσεις, διαγωνισμοί τραγουδιού κτλ.

Στα ορεινά χωριά, που παράγουν κρασί, τα κρασοχώρια, υπάρχει συνήθεια μετά τη συγκομιδή να ετοιμάζουν τον «Παλουζέ» μέσα  στο «Χαρτζί».  Ο σουτζούκος με τις αμυγδαλόκουννες παράγεται αυτή την περίοδο.

Το «κάπνισμα» επίσης έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια.  Για να φύγει το κακό μάτι οι γυναίκες καπνίζουν στο σπίτι κάθε βδομάδα και χρησιμοποιούν μικρά κάρβουνα και φύλλα ελιάς που ανάβονται σε ειδικά ασημένια δοχεία τα καπνιστήρια.

 

Γάμοι

 

Ο Γάμος στην Κύπρο έχει τη δική του ιστορία.  Πριν αρκετά χρόνια οι γονείς αποφάσιζαν για τον γαμπρό ή τη νύφη.  Επίσης οι προξενητάδες είχαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του αδρογύνου.  Η πρόταση γινόταν από τον γαμπρό. Συνήθως οι προτάσεις γινόντουσαν την περίοδο του καρναβαλιού την ΄Ανοιξη. 

Οι γάμοι γίνονται το Σάββατο ή Κυριακή.  Οι τελετές αρχίζουν από την Πέμπτη με την ετοιμασία του κρεβατιού.  Οι νέες αρχίζουν να ράβουν το κρεβάτι, με τραγούδια και γέλια.

Το Σάββατο, οι φίλες της νύφης γεμίζουν τα πανέρια με σιτάρι, το πλένουν και το παίρνουν στο σπίτι της νύφης για να ετοιμάσουν το ρέσι – παχύρευστο σιτάρι  με αρνάκι.

Την Κυριακή το ντύσιμο της νύφης  ξεκινά το μεσημέρι.  Τα ρούχα, το νυφικό και άλλα, έρχονται μέσα σε πανέρια που κρατούν οι φίλες της που χορεύουν κρατώντας τα πανέρια ψηλά στα κεφάλια τους με μουσική από βιολιά και λαγούτα.  Τότε αρχίζει το ντύσιμο με τραγούδια.

                    ΄Ωρα καλή, ώρα γλυκιά, ώρα  ευλογημένη

                     τούτη δουλειά π’ αρχίσαμε να βγει στερεωμένη

                     Σήμερα λάμπει ο ουρανός σήμερα λάμπει η μέρα

                     Σήμερα ο νιός παντρεύεται τη άσπρη περιστέρα.

΄Οταν ντυθεί η νύφη η μητέρα της την αποχαιρετά.  Είναι συγκινητική στιγμή.  Ο πατέρας μετά συνοδεύει τη νύφη στην εκκλησία με συνοδεία μουσικής.  Το βράδυ το ζευγάρι θα χορέψει και οι παρευρισκόμενοι καρφιτσώνουν στα ρούχα τους χρήματα.  Το γλέντι συνεχίζεται με χορούς και τραγούδια με το συρτό χορό να πρωταγωνιστεί.

Τραγούδια και χοροί

 

Τα τραγούδια και οι χοροί των Κυπρίων συνδέονται  άμεσα με τη ζωή τους.  Τα ακριτικά, τα εθνικά, τα δίστιχα προέρχονται από τους προγόνους και διατηρούνται από γενιά σε γενιά.

Τα ακριτικά μας οδηγούν στον μυθικό ήρωα του Βυζαντινό Διγενή Ακρίτα, στη ζωή του τους αγώνες του, τον θάνατο του.  Εξάρει τον  ηρωϊσμό , την αυτοθυσία δείγματα της ψυχής των Κυπρίων.  Τα  τραγούδια που ζουν την λαϊκή ψυχή των Κυπρίων.  Στα φεστιβάλ, στους γάμους, στις κηδείες, οι λαϊκοί ποιητές μεταφέρουν την ζωή, τις παραδόσεις, τα πιστεύω, την ψυχή του λαού.  Το βιολί και το λαούτο συνοδεύουν πάντα τα τραγούδια.

Οι γυναικείοι χοροί παρουσιάζουν τη γυναικεία ψυχοσύνθεση, την αγνή ψυχή, την ομορφιά.  Χορεύουν σε ζεύγη, κρατώντας συχνά μαντήλια.  Οι χοροί συνοδεύονται και με χειρονομίες που τονίζουν το κέντημα, τις οικιακές εργασίες, την σημασία της υποταγής στο σύζυγό.

Ενδυμασία

 

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φορούν ενδυμασίες που δείχνουν τον ελληνικό χαρακτήρα τόσο στον τύπο  των ενδυμασιών όσο και στις διακοσμήσεις.  Η ενδυμασία των ανδρών ονομάζεται βρακοπουκάμισο.  Περιλαμβάνει το πουκάμισο, το σώβρακο, το γιλέκο και μακριές ποδίνες.  Οι γυναίκες φορούν την σαγιά ένα μαύρο φόρεμα, με γιλέκο και πουκάμισο διακοσμημένο.

 

Η Τρίτη ηλικία στην Κύπρο 

Οι ηλικιωμένοι πέραν των 60 ετών είναι 15% του πληθυσμού που είναι περίπου 730.000 άτομα. 90.000 είναι άνω των 60 ετών, 40.800 άνδρες και 49.200 γυναίκες.  Η εκπαίδευση της τρίτης ηλικίας σε σύγκριση με αυτής των νέων είναι χαμηλή.  Περίπου 25.000 άτομα πέραν των 65 ετών δεν απεφοίτησαν από το δημοτικό σχολείο και 20.000 δεν πήγαν καθόλου δημοτικό. Το 2050 το 50% του πληθυσμού θα είναι ηλικιωμένοι.

Τα άτομα της Τρίτης ηλικίας στην Κύπρο έχουν τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:

  • Πολλοί είναι άνεργοι.  Μόνο το 13% των ηλικιών 60-70 εργοδοτούνται.

  • 30% των ηλικιωμένων επιθυμούν να εργοδοτηθούν.

  • 54% των ηλικιωμένων χρησιμοποιούν σωστά τον ελεύθερο τους χρόνο.

  • Οι ηλικιωμένοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία αλλά δεν έχουν τη δεξιότητα και την ευκαιρία.

  • Τα άτομα της Τρίτης ηλικίας σε μεγάλους αριθμούς χρησιμοποιούν τον χρόνο τους βοηθώντας τα εγγόνια τους να αναπτυχθούν.

  • Το 14% των ηλικιωμένων νοιώθει μοναξιά και ότι η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους.

  • Τα άτομα Τρίτης ηλικίας επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο δημιουργικά και για την ανάπτυξη της χώρας τους.

  • Η κοινωνία θεωρεί τα άτομα Τρίτης ηλικίας ως μη ικανά να δημιουργήσουν και να προσφέρουν στην κοινωνία.

  • Κυριαρχούν πολλά στερεότυπα και μύθοι για την Τρίτη ηλικία.

  • Πολύ λίγα άτομα Τρίτης ηλικίας επιστρέφουν στην μάθηση.

  • Πολλοί δεν γνωρίζουν για τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

 

ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

 

 

Οι σκέψεις των ξένων για τους Κυπρίους φαίνονται μέσα από ερωτηματολόγιο, προσωπικές επαφές στο διαδίκτυο κτλ. Ακολουθεί η αξιολόγηση των ξένων για τους Κυπρίους.

Τυπικά εθνικά χαρακτηριστικά των Κυπρίων:

α) Οι Κύπριοι ξεχωρίζουν για τη φιλοξενία τους.  Είναι πολιτιστικό χαρακτηριστικό που συντηρείται για αιώνες.  Οι Κύπριοι νοιώθουν χαρά να φιλοξενούν, να δείξουν τον πολιτισμό τους, τα μνημεία, τη χώρα τους, να επιδείξουν τα φαγητά τους.  Είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τουρίστες ή ξένους.

β) Στην αρχή είναι λίγο διστακτικοί με τους ξένους αλλά σύντομα εμπιστεύονται και είναι πολύ φιλικοί.

γ) Οι Κύπριοι είναι περίεργοι και ρωτούν πολλά από τους ξένους, το επάγγελμά τους για την οικογένεια κτλ.

δ) Οι Κύπριοι λέγουν ανέκδοτα, είναι ανοικτοί.

ε) Θέλουν να συμπεριφέρονται ως Ευρωπαίοι και σμίγουν μερικές αγγλικές φράσεις στα ελληνικά όπως είναι thank you, bye-bye, ή see you.

 

H στάση τους προς την εκκλησία

Οι Κύπριοι θρησκεύουν πολύ και παρακολουθούν τις λειτουργίες και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις μαζικά.  Ιδιαίτερα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.  Οι πολλές εκκλησίες και τα μοναστήρια δείχνουν περίτρανα της θρησκευτικότητας των Κυπρίων, όπως ομολογούν οι ξένοι που έρχονται στην Κύπρο.  Πολλοί ξένοι περιγράφουν τη θρησκευτικότητα των Κυπρίων σε γραπτά κείμενά τους.

 

Οικογενειακές σχέσεις

Οι ξένοι πιστεύουν ότι η οικογένεια στην Κύπρο είναι ισχυρή και ότι οι οικογενειακές  σχέσεις είναι αρμονικές.  Τα διαζύγια είναι σχετικά σε χαμηλά ποσοστά. ΄Ομως τελευταία τα διαζύγια και οι γάμοι μεταξύ Κυπρίων και ξένων αυξάνονται ραγδαία.

Η θέση της γυναίκας

Ξένοι επισκέπτες έχουν την εντύπωση ότι υπάρχει μεγάλος σεβασμός στη γυναίκα όπως φαίνεται και από τα τόσα νομοθετικά και άλλα μέτρα που έχουν ψηφιστεί προς όφελος της γυναίκας.  Αυτό φαίνεται στις ίσες ευκαιρίες εργοδότησης, μισθοδοσία κτλ.  Στις αγροτικές περιοχές παλιά, οι γυναίκες θεωρούνταν υποδεέστερες  των ανδρών.  Σήμερα αυτή η θέση άλλαξε πάρα πολύ και οι γυναίκες έχουν κοινωνική αποδοχή και εκτίμηση.

Ανεκτικότητα και οι ξένοι

Είναι αλήθεια ότι οι ξένοι και ιδιαίτερα οι ξένοι εργάτες, οι οποίοι εργάζονται στις φάρμες, σε κουζίνες, ως καθαριστές δεν νοιώθουν ότι έχουν καλούς όρους εργασίας.

Σιγά σιγά οι συνθήκες αλλάζουν και οι οργανισμοί των μεταναστών σε συνεργασία με κυβερνητικά τμήματα, επιτυγχάνουν θεσμοθετημένους όρους εργασίας για τους μετανάστες εργαζομένους.

Οι μειονότητες στην Κύπρο έχουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια θέση στην κοινωνία, αλλά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται στο περιθώριο, όπως οι ομοφυλόφιλοι, οι ναρκομανείς, οι πρώην κατάδικοι κτλ. έχουν ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουν ώστε να επιτύχουν μια αποδεκτή κοινωνική θέση.  Πρόοδος επιτυγχάνεται συνεχώς.

Σήμερα σ’ όλες τις υπηρεσίες υπάρχουν ειδικές προσβάσεις για τους ανάπηρους.  Οι ασθενείς με HIV έχουν συνεχή φροντίδα και άλλες διευκολύνσεις.

 

Η αίσθηση του χρόνου

Οι ξένοι γνωρίζουν ότι οι Κύπριοι πιθανόν να μη παρουσιαστούν στον καθορισμένο ραντεβού και να έρθουν με καθυστέρηση.  Αυτό συμβαίνει περισσότερο στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα αλλά η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς.  ΄Ομως ακόμα το ονομαζόμενο ακαδημαϊκό τέταρτο είναι γεγονός.

Κοινωνική συμπεριφορά

Η φιλοξενία των Κυπρίων εκδηλώνεται συχνά με προσκλήσεις στους φιλοξενουμένους τους για γεύμα.  Απολαμβάνουν τη φιλία των ξένων.

Οι Κύπριοι είναι μοναδικοί στις μεθόδους που χρησιμοποιούν για την ψυχαγωγία και τον ελεύθερο χρόνο ταξιδεύουν στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε μακρινά μέρη όπως στην Κίνα, την Ιαπωνία, στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική.  Οι Κύπριοι ταξιδεύουν πολύ.

Ο τρόπος έκφρασης ευγνωμοσύνης εκφράζεται με προφορικές ευχαριστίες αλλά και με ακριβά δώρα.

bottom of page